Folk och musik 1994

Omslag: Folk och musik 1994, Finlands svenska folkmusikinstitut.

Folk och musik 1994 finns publicerat på Finna: https://sls.finna.fi

Årets nummer av Folk och musik vill uppmärksamma den folkliga musikens instrument och instrumentbygge. Intresset för de instrument som använts i folkligt musicerande har under de två senaste decennierna ökat i takt med att utövarnas skara vuxit. Instrumentens historia, deras användning och utformning samt spelteknik under olika tider har fascinerat såväl forskare som utövare. Gamla bortglömda instrument har tagits till heders igen och nya instrument har rekonstruerats efter gammal modell. Finlands svenska folkmusikinstitut har årligen anordnat instrumentbyggnads-kurser, som samlat ett tjugotal deltagare. I det svenska Finland kan vi nu räkna med ett hundratal verksamma instrumentbyggare. Kvaliteten på de tillverkade instrumenten är hög; flera byggare har hemfört pris, såväl i nationella som internationella sammanhang.

Fil.dr Gunnar Ternhag, forskare vid Dalarnas forskningsråd, inleder årets nummer med en redogörelse för det nya instrumentintresset i Sverige. Han granskar sambandet mellan forskning och utövning. Institutets direktor fil.dr Ann-Mari Häggman granskar de uppgifter som föreligger om de österbottniska spelmännens instrument under tidsperioden 1850–1930. Artikeln baserar sig huvudsakligen på material som hon under två decennier tillvaratagit genom fältforskning. Cand.philol. Reidar Sevåg verkade under åren 1972–1992 som forskare vid Norsk folkemusikksamling, Universitetet i Oslo. Här presenterar han de två fioltyper som dominerat den norska spelmanstraditionen, d. v. s. vanlig fiol s. k. flatfela och hardingfela. Fil.kand. Hannu Saha är chef för Kansanmusiikki-instituutti (Folkmusikinstitutet) i Kaustby. Han är såväl folkmusikforskare som utövare. Här presenterar han det finska nationalinstrumentet kantele. Violinbyggarmästare Michael Wallmo har tillsammans med sin kollega Jan Larsson varit lärare vid institutets fiolbyggarkurser. Han låter oss i sin artikel ta del av en professionell fiolbyggares hantverk.

Artiklarna pekar på mångfalden och bredden i den instrumentflora som varit knuten till det folkliga musicerandet. Vår förhoppning är att vi med detta temanummer skall stimulera intresset för forskning, samtidigt som vi vill uppmuntra utövare och byggare till fortsatt aktivitet.

Publicerad: 2025-04-16